Αρχική » ΓΑΛΛΙΚΑ

ΓΑΛΛΙΚΑ


ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΚΟΜΙΚΣ!
 

Στις 9 Νοεμβρίου 2017 πήγαμε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνοδευόμενοι και από την κ. Κασαπίδου Τζένη των εικαστικών. Με την Σοφία Σπυριλιάδου αρχιτέκτονα και δημιουργό κόμικς ( Frogs & Dogs- εκδόσεις Jemma Press) κάναμε ένα εργαστήριο που περιλάμβανε τη συγγραφή, το σχεδιασμό και τη σελιδοποίηση βιβλιοδεσία ενός μικρού βιβλίου κόμικς οκτώ σελίδων.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο και για να εμπεδώσουμε όσα μάθαμε, διάλεξε 3 αντικείμενα ο καθένας για να δημιουργήσουμε στο σχολείο, σε κοινό μάθημα Εικαστικών –Γαλλικών, το 2ο βιβλίο κόμικς με τίτλο « Μια μέρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο/ Un jour au musée Archéologique ».

Περάσαμε δημιουργικά, ευχάριστα και περιμένουμε πως και πως την επόμενη εξόρμηση !! Ευχαριστούμε κ. Κική Νοικοκύρη για την βοήθεια και την καλή παρέα !!!!


H Ευρώπη γιορτάζει την πολυγλωσσία στις 26 Σεπτεμβρίου!    

 

Σήμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου 2001,από το Συμβούλιο της Ευρώπης , με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.

Με την ευκαιρία της ημέρας, μια σειρά από εκδηλώσεις οργανώνονται ανά την Ευρώπη.        Στα πλαίσια αυτών των εορτασμών, οι μαθητές της ΣΤ’ του σχολείου μας στο μάθημα των Γαλλικών,                 διάλεξαν, ζωγράφισαν και έμαθαν τις φράσεις                                 « ΚΑΛΗΜΕΡΑ», «ΠΩΣ ΣΕ ΛΕΝΕ;», και «Σ΄ΑΓΑΠΩ» σε πολλές γλώσσες και τις συνόδευσαν με  τις σημαίες των αντίστοιχων χωρών. Στη συνέχεια δημιούργησαν ένα κολάζ με  τις  «Γλωσσες της Καρδιάς μας», τραγουδήσαμε το τραγούδι POLYGLOTTE (https://www.youtube.com/watch?v=0bKKmK5AMag) και φύγαμε όλοι …πολύγλωσσοι!!

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ!!!

                Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες

Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες (ανοιχτό πράσινο) και άλλες γλωσσικές οικογένειες ανά τον κόσμο

Οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες αποτελούν γλωσσική οικογένεια  και ήταν, διάλεκτοι  μιας ενοποιημένης γλώσσας, η  οποία  διαφοροποιήθηκε  σταδιακά  εξαιτίας των αλλεπάλληλων μεταναστεύσεων και των επαφών των Ινδοευρωπαίων με άλλα γλωσσικά ιδιώματα.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες ομιλούνταν από λαούς που ζούσαν, ανεξαρτήτως της φυλετικής τους ταυτότητας, σε μια ενιαία αν και εκτεταμένη περιοχή, η οποία δικαιολογεί πολιτισμική και γλωσσική ομοιογένεια.

Οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ομάδα αρκετών εκατοντάδων γλωσσών και διαλέκτων που περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις γλωσσικές υπο-οικογένειες της Ευρώπης όπως και πολλές γλώσσες της Ασίας.

Σύγχρονες γλώσσες που ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια είναι, ανάμεσα σε άλλες, η Αγγλική, η Γαλλική, η Ιταλική, η Ισπανική, η Πορτογαλική, η Γερμανική, η Μπενγκάλι, η Ρωσική και η Χίντι.                      Επίσης στην ίδια γλωσσική οικογένεια ανήκουν πολυάριθμες άλλες μικρότερες εθνικές γλώσσες όπως  ΕλληνικήΑρμενική,  Αλβανική, Κουρδική, Λιθουανική,  Περσική (ή Φαρσί).

Στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια ανήκουν επίσης γλώσσες που δεν έχουν πια ομιλητές όπως η Αρχαία ελληνική, η Λατινική, η Σανσκριτική, η Τοχαρική, η Χεττιτική και άλλες.

Η ινδοευρωπαϊκή είναι η μεγαλύτερη γλωσσική οικογένεια στον κόσμο σήμερα, με τα μέλη της να αποτελούν τη μητρική γλώσσα περισσότερων από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων· η δεύτερη μεγαλύτερη οικογένεια γλωσσών είναι η σινοθιβετική.                                                       

ΑΦΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ,    ΒΡΕΙΤΕ: 

ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΛΑΔΙ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ  ΠΟΥ ΜΙΛΑΤΕ;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΑΛΛΕΣ  ΓΛΩΣΣΕΣ  ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΛΑΔΙ; 

      

 

 

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
10°
few clouds
Υγρασία: 37%
Άνεμος: 7m/s Β-ΒΔ
Ανώτερη 10 • Κατώτερη 2
5°
ΤΕ
1°
ΠΕ
2°
ΠΑ
9°
ΣΑ
10°
ΚΥ
Weather from OpenWeatherMap

Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.